Daliborka Radulović (39) iz Prijedora osumnjičena je da je nakon poroda ubila bebu i tijelo bacila u šumu na području Krupe na Uni, a prijedorska policija je otkrila ovaj slučaj čedomorstva po prijavi zaposlenih u bolnici „Dr Mladen Stojanović“.

Slučaj je prijavljen 15. decembra u večernjim satima, kada je dežurni ginekolog u bolnici pri pregledu otkrio da se Radulovićeva porodila.

Prema nezvaničnim informacijana, ona se porodila u svom kupatilu, a potom bebi nanijela povrede glave od kojih preminula. Poslije toga je tijelo bebe stavila u kesu. Naredila je svom maloljetnom djetetu da ode u šumu i baci dijete, rekavši mu da je beba mrtva i da to mora da uradi.

Zbog obilnog krvarenja javila se u Dom zdravlja u Krupi na Uni, nakon čega je prevezena u prijedorsku bolnicu, gdje je ginekolog ustanovio da se prije toga porodila. Na licu mjesta gdje se porodila i gdje je bačeno dijete obavljen je uviđaj i nađena kesa sa mrtvim novorođenčetom.

U Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci obavljena je obdukcija, a utvrđeno je da je smrt nastupila zbog povreda glave.

Radulovićeva se nalazi na liječenju u prijedorskoj bolnici, a protiv nje će biti podnijet izvještaj nadležnom tužilaštvu za ubistvo djeteta pri porođaju.

U Prijedoru je po dvostrukom čedomorstvu poznata i Dragana Grbić (48), protiv koje je 22. septembra Osnovni sud u Prijedoru podigao optužnicu zato što je 2013. godine posle porođaja ubila bebu. Optužnica je potvrđena istog dana kada su protiv Grbićeve tužilaštvu dostavili izvještaj u kojem se navodi da je i 2011. godine počinila isto djelo. Prvo čedomorstvo Grbićeve je takođe otkriveno kada je otišla u bolnicu zbog obilnog postporođajnog krvarenja, gdje je priznala da se sama porodila.

Presuda i uslovna kazna

Poznat je i slučaj Radenke Džananović, mještanke Hambarina, u Prijedoru, koja je u novembru 2012. godine počinila čedomorstvo. Ona je nakon poroda tijelo odnela u obližnju šumu i prekrila lišćem i granjem. Prošle godine 12. marta uslovno je osuđena na godinu dana zatvora, ali kazne neće biti ako u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Olakšavajuća okolnost pri izricanju presude bilo je to što je majka sedmoro djece i tada je bila trudna sa osmim, bez zaposlenja i jako lošeg imovinskog stanja.

svojtiposo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here